„Straccetti” z polędwicy wołowej z pieczoną papryką
Wiele osób obawia się smażenia wołowiny bojąc się, że otrzyma suche, twarde porcje mięsa. Jeśli kupicie dobre mięso, ten problem raczej Was dotyczyć ne będzie. Do tego jeszcze krótki czas smażenia i sukces gwarantowany! Włosi znając temat wymyślili smażenie „straccetti” czyli cieniutkich plasterków mięsa, które na patelni spędzić muszą zaledwie kilkadziesiąt sekund. I tyle, pyszne danie gotowe!
Moją polędwicę podałam z pieczoną papryką, lubię dodać też świeże, lekko pikantne listki rukoli. Bagietka do takiego zestawu jest więcej niż wskazana!
Po usmażeniu całego mięsa, wlewam na patelnię trochę wina, aby zebrało wszystkie smaki, na sam koniec dorzucam trochę masła i pyszny sos gotowy.
Składniki:- polędwic wołowa - 1/2 kg
- papryka - słodka, małe sztuki, różne kolory ok. 1/2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- rozmaryn - 5 świezych gałązek
- oliwa - 1 łyżka do papryki + do smażenia
- ocet balsamiczny - 1/2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- do sosu:
- wino - 1/3 szklanki, białe, wytrawne
- masło - 2 łyżki, zimne
Papryki oczyść, przekrój na połowy/ćwiartki skrop oliwa i octem balsamicznym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC na ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią.
Mięso:
Polędwicę pokrój w cienkie plastry (ok.1cm), lekko rozbij je nasadą dłoni. Bardzo dobrze (!) rozgrzej patelnię (najlepiej używać żeliwnej, z grubym dnem).
Na patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj rozmaryn i lekko rozdrobniony ząbek czosnku. Smaż mięso ok. 30 sekund z każdej strony, aż się zarumieni. Odkładaj na półmisek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę i ułóż danie na półmisku.
Uwaga! W trakcie smażenia zdejmuj z patelni czosnek i rozmaryn, które stał się brązowe i zastępuj świeżymi.
Na patelnię wlej wino, wymieszaj, by zdjąć z dna wszystkie smaki powstałe po smażeniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło. Dopraw do smaku, w razie konieczności. Sosem polej mięso i papryczki.