„Straccetti” z polędwicy wołowej z pieczoną papryką

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele osób obawia się smażenia wołowiny bojąc się, że otrzyma suche, twarde porcje mięsa. Jeśli kupicie dobre mięso, ten problem raczej Was dotyczyć ne będzie. Do tego jeszcze krótki czas smażenia i sukces gwarantowany! Włosi znając temat wymyślili smażenie „straccetti” czyli cieniutkich plasterków mięsa, które na patelni spędzić muszą zaledwie kilkadziesiąt sekund. I tyle, pyszne danie gotowe!

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją polędwicę podałam z pieczoną papryką, lubię dodać też świeże, lekko pikantne listki rukoli. Bagietka do takiego zestawu jest więcej niż wskazana!

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po usmażeniu całego mięsa, wlewam na patelnię trochę wina, aby zebrało wszystkie smaki, na sam koniec dorzucam trochę masła i pyszny sos gotowy.

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • polędwic wołowa - 1/2 kg
  • papryka - słodka, małe sztuki, różne kolory ok. 1/2 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • rozmaryn - 5 świezych gałązek
  • oliwa - 1 łyżka do papryki + do smażenia
  • ocet balsamiczny - 1/2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • do sosu:
  • wino - 1/3 szklanki, białe, wytrawne
  • masło - 2 łyżki, zimne
Przygotowanie:

Papryki oczyść, przekrój na połowy/ćwiartki skrop oliwa i octem balsamicznym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC na ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią.

Mięso:

Polędwicę pokrój w cienkie plastry (ok.1cm), lekko rozbij je nasadą dłoni. Bardzo dobrze (!) rozgrzej patelnię (najlepiej używać żeliwnej, z grubym dnem).

Na patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj rozmaryn i lekko rozdrobniony ząbek czosnku. Smaż mięso ok. 30 sekund z każdej strony, aż się zarumieni. Odkładaj na półmisek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę i ułóż danie na półmisku.

Uwaga! W trakcie smażenia zdejmuj z patelni czosnek i rozmaryn, które stał się brązowe i zastępuj świeżymi.

Na patelnię wlej wino, wymieszaj, by zdjąć z dna wszystkie smaki powstałe po smażeniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło. Dopraw do smaku, w razie konieczności. Sosem polej mięso i papryczki.

Przepisy z tych kategorii

Fajitas z papryką i stekiem z rostbefu
1

Fajitas z papryką i stekiem z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Warzywa pieczone z kurczakiem

Warzywa pieczone z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Klopsiki z indyka gotowane na parze
1

Klopsiki z indyka gotowane na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pulpety z dynią
1

Pulpety z dynią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą

Pierś z kurczaka z dynią i soc…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kurczak stir fry z marchewką i groszkiem

Kurczak stir fry z marchewką i…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto

Szaszłyki z kurczakiem w maryn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty