„Straccetti” z polędwicy wołowej z pieczoną papryką

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele osób obawia się smażenia wołowiny bojąc się, że otrzyma suche, twarde porcje mięsa. Jeśli kupicie dobre mięso, ten problem raczej Was dotyczyć ne będzie. Do tego jeszcze krótki czas smażenia i sukces gwarantowany! Włosi znając temat wymyślili smażenie „straccetti” czyli cieniutkich plasterków mięsa, które na patelni spędzić muszą zaledwie kilkadziesiąt sekund. I tyle, pyszne danie gotowe!

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją polędwicę podałam z pieczoną papryką, lubię dodać też świeże, lekko pikantne listki rukoli. Bagietka do takiego zestawu jest więcej niż wskazana!

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po usmażeniu całego mięsa, wlewam na patelnię trochę wina, aby zebrało wszystkie smaki, na sam koniec dorzucam trochę masła i pyszny sos gotowy.

Zdjęcie - „Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • polędwic wołowa - 1/2 kg
  • papryka - słodka, małe sztuki, różne kolory ok. 1/2 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • rozmaryn - 5 świezych gałązek
  • oliwa - 1 łyżka do papryki + do smażenia
  • ocet balsamiczny - 1/2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • do sosu:
  • wino - 1/3 szklanki, białe, wytrawne
  • masło - 2 łyżki, zimne
Przygotowanie:

Papryki oczyść, przekrój na połowy/ćwiartki skrop oliwa i octem balsamicznym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC na ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią.

Mięso:

Polędwicę pokrój w cienkie plastry (ok.1cm), lekko rozbij je nasadą dłoni. Bardzo dobrze (!) rozgrzej patelnię (najlepiej używać żeliwnej, z grubym dnem).

Na patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj rozmaryn i lekko rozdrobniony ząbek czosnku. Smaż mięso ok. 30 sekund z każdej strony, aż się zarumieni. Odkładaj na półmisek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę i ułóż danie na półmisku.

Uwaga! W trakcie smażenia zdejmuj z patelni czosnek i rozmaryn, które stał się brązowe i zastępuj świeżymi.

Na patelnię wlej wino, wymieszaj, by zdjąć z dna wszystkie smaki powstałe po smażeniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło. Dopraw do smaku, w razie konieczności. Sosem polej mięso i papryczki.

Przepisy z tych kategorii

Fajitas z papryką i stekiem z rostbefu
1

Fajitas z papryką i stekiem z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim

Zielone szparagi i jogurtowy d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tabbouleh z botwiną, mango i halloumi

Tabbouleh z botwiną, mango i h…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grecki sos tzatziki

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z karkówki
1

Szaszłyki z karkówki

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
1

Żeberka w marynacie miodowo-mu…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Aromatyczne skrzydełka z grilla
1

Aromatyczne skrzydełka z grill…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim