Stollen- tradycyjne Niemieckie ciasto świąteczne
Wydaje mi się, że pierwszy raz Stollen jadłam w czasie mojego pobytu w Dreźnie (o, tu).
To bardzo aromatyczne ciasto drożdżowe, pełne bakalii (co ciekawe, piecze się je bez dodatku jajek). Jego środek kryje zaś słuszną porcję marcepanu. Dla mnie to kwintesencja Świąt!
*****
Po więcej przepisów na Boże Narodzenie, zapraszam do e-booka Świąteczna Kuchnia Agaty (klik).
Składniki
- mąka pszenna - 500 g
- cukier - 100 g
- drożdże - 10 g
- sól - 1 łyżeczka
- masło - 150 g
- mleko - 200 ml
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- migdały - 50 g, siekane
- rodzynki - 100 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 łyżka
- masło stopione - 25 g
- marcepan - 200 g
Lekko podgrzane mleko połącz z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mąkę, resztę cukru, esencję waniliową, sól, miękkie masło oraz drożdżowy zaczyn połącz na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj nieco mleka. Najwygodniej wyrabiać ciasto mikserem z "hakiem" do wyrabiania. Dodaj bakalie, wymieszaj.
Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką. Delikatnie rozwałkuj na kwadrat o grubości ok.1-2 cm. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, przy dolnym brzegu ułóż wzdłuż marcepan. Zawiń jak roladę, by marcepan znalazł się na jego środku.
Przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto przykryj folią lub bawełnianą ściereczką).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 1 godzinę.