Stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki

Stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejny ekspresowy stir-fry z makaronem ryżowym w orientalnym stylu. Zamiast korzystać z azjatyckich grzybów, postawiłem na sezonowe kurki, które również świetnie się sprawdzają w daniach tego typu. W końcu można z nich przygotować nie tylko aromatyczny sos czy jajecznicę. 😉 Mój stir-fry z kurkami podałem również z chrupiącymi kawałkami wędzonego tofu, podprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz szczypiorkiem. Smak dania podkręciłem aromatycznym sosem teriyaki i mimo że lubię często sam go przygotowywać, to tym razem postawiłem na gotowy sos teriyaki do dań z woka GO-TAN. Dzięki temu potrawę można przygotować naprawdę w kilka chwil. Bardzo lubię mieć pod ręką różne azjatyckie sosy, za sprawą których można w ekspresowym tempie ugotować coś pysznego.

Dlatego lećcie czym prędzej po zakupy i spróbujcie zrobić ten smakowity sitr-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki, póki trwa sezon na te wspaniałe grzyby. Jestem przekonany, że to danie posmakuje wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. Jest naprawdę bardzo proste i pyszne! 😉

Zdjęcie - Stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki  Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut  Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 250 g kurek
  • 200 g wędzonego tofu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego imbiru
  • garść orzeszków arachidowych
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 100 ml sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dokładnie wypłucz, oczyść i osusz. Imbir drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć orzechy arachidowe. Podpraż je przez chwilę i przełóż do miseczki.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wrzuć imbir oraz czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie wrzuć kurki. Smaż je, aż staną się złoto-brązowe. Przełóż do miseczki.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej olej arachidowy lub rzepakowy. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w skrobi. Wrzuć je na patelnię i podsmaż do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Makaron ryżowy ugotuj wg przepisu na opakowaniu (zwykle wystarczają 3-4 minuty w gorącej wodzie) i odcedź.
  6. Wrzuć go na patelnię, dodaj kurki oraz tofu i wlej sok teriyaki. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Stir-fry przełóż na talerze i posyp podprażonymi orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.



Kategorie przepisów