Stir-fry czyli Wojciechowe mieszaj-smaż
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula żółta
- 700g piersi z kurczaka
- 150g marchewki
- 50g selera
- 50g pietruszki (korzeń)
- 50g pora
- garść grzybów Mung
- Makaron ryżowy
- Sos teriyaki
- 2 łyżeczki imbiru
- Olej, sól, pieprz
Jeśli nie mamy grzybów Mung można zwiększyć ilość warzyw, zachowując ich proporcje. Seler jest silnym afrodyzjakiem więc Wojciech zaleca umiar ;) Sos teriyaki można zastąpić sosem sojowym. Szybkie danie z woka.
Cebule posiekać w piórka, mięso pociąć na kawałki. Warzywa pociąć w jak najcieńsze słupki - jak mawiają francuzi "en julienne" - przydaje się szatkownica. Grzyby pocięte w paski namoczyć w gorącej wodzie.
Na woku rozgrzać olej i dodać cebulę, po chwili dorzucić mięso i obsmażyć całość, odłożyć do osobnego naczynia. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa obsmażyć warzywa, gdy będą miękkie i chrupiące dodać z powrotem mięso z cebulą, grzyby, imbir i wlać sos teriyaki (ok 10 łyżek).
Smażyć chwilę a następnie dodać makaron ryżowy, który wcześniej moczymy w gorącej wodzie ok 5 minut. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy całość, dusimy kilka minut.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));