Steki z polędwicy wołowej w sosie z gorgonzoli z pistacjami i winogronami
Po sesyjno-wyjazdowej nieobecności wracam (mam nadzieję) pełną parą. Wracam wprawdzie ja, ale z nie moim daniem. Tym razem swoje kulinarne możliwości prezentuje On :) Całe danie jest według jego pomysłu i wykonania, no może prawie całe ;) Tym razem jest to kuchnia dość wykwintna, która sprawdzi się doskonale na kolacji czy obiedzie we dwoje lub w większym gronie gdy chcemy zrobić na gościach wrażenie. W dodatku danie robi się w mniej jak pół godziny. Jedyną przeszkodą jest cena. Obiad bazuje na składnikach z wyższej półki i o wyższej cenie, ale czasem można zaszaleć prawda? Zwłaszcza, że jeśli zjemy tylko we dwójkę koszt nie będzie, aż taki wysoki, a na pewno niższy niż podczas wizyty w restauracji. A efekt? Efekt co najmniej restauracyjny. Więc chyba warto się skusić ;) Zwłaszcza że, pistacje i winogrona w sosie z sera pleśniowego smakują fantastycznie. Do tego szparagi i najlepsze mięso. Trudno znaleźć lepsze połączenie.
Składniki (dla 3 osób):
- 450g polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 70g kremowej gorgonzoli
- 70ml śmietanki 12%
- ½ szklanki pistacji
- 1 ½ pęczka białych szparagów
- Mała kiść czerwonych winogron
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę umyć i osuszyć. Pokroić na 3 steki po ok. 150g każdy. Każdy stek oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć oliwą truflową. Odstawić do zamarynowania. Szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końce. Nastawić wodę do gotowania szparagów. Pistacje obrać z łupinek i lekko rozdrobnić. Do gotującej się wody włożyć szparagi, dodać łyżeczkę cukru i soli. Gotować ok. 10-15 minut do miękkości. W małym rondelku podgrzać śmietankę i dodać gorgonzolę. Podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Dodać pistacje. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Gdy wszystko jest już prawie gotowe rozgrzać patelnię. W zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia mięsa należy je smażyć od 4 do 8 minut z każdej strony. Na talerzach układać szparagi, na nie kłaść stek, polewać sosem. Udekorować kilkoma winogronami. Podawać natychmiast.
Smacznego!