Steki z łososia w puree z mango i whisky
Wpadłam na TEN przepis przypadkiem. Zainspirował mnie, lecz zmieniłam w nim to i owo ;) Rybka przyrządzona w ten sposób jest... inna. To najlepsze określenie. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale jestem raczej przyzwyczajona do tradycyjnej ryby w panierce lub w cieście. TA rybka natomiast... wybucha w ustach słodko-gorzkim smakiem owoców z lekką domieszką alkoholu... Na pewno nie robiłam jej po raz ostatni...
Przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 i będę wdzięczna każdej jednej osobie za oddany głos... (głosować można TUTAJ)
Steki z łososia w puree z mango i whisky
- steki z łososia 4 sztuki
- przyprawa do ryb 1 łyżeczka
- masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki
- mango świeże 1 sztuka
- szafran szczypta
- whisky 3 łyżki
Steki z łososia opłukać, obtoczyć w przyprawie do ryb. Masło czosnkowe Lurpak stopić na patelni i podsmażać na nim steki przez około 15 minut (dodawać masło, jeśli zauważymy, że zaczyna brakować).
W tym czasie obrać mango, wyjąć pestkę, pokroić i zmiksować blenderem na puree. Dodać szczyptę szafranu i 3 łyżki whisky (można więcej, ale maksymalnie 5 łyżek, żeby nie było za gorzkie), wymieszać.
Kiedy steki będą już przyrumienione, puree dodać do ryb i delikatnie mieszając smażyć wszystko przez około 3-5 minut. Podawać z ziemniaczkami i lekką surówką.