Steki z łososia w puree z mango i whisky

Steki z łososia w puree z mango i  whisky

Wpadłam na TEN przepis przypadkiem. Zainspirował mnie, lecz zmieniłam w nim to i owo ;) Rybka przyrządzona w ten sposób jest... inna. To najlepsze określenie. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale jestem raczej przyzwyczajona do tradycyjnej ryby w panierce lub w cieście. TA rybka natomiast... wybucha w ustach słodko-gorzkim smakiem owoców z lekką domieszką alkoholu... Na pewno nie robiłam jej po raz ostatni...

Przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 i będę wdzięczna każdej jednej osobie za oddany głos... (głosować można TUTAJ)

Steki z łososia w puree z mango i whisky

  • steki z łososia 4 sztuki
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka
  • masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki
  • mango świeże 1 sztuka
  • szafran szczypta
  • whisky 3 łyżki

Steki z łososia opłukać, obtoczyć w przyprawie do ryb. Masło czosnkowe Lurpak stopić na patelni i podsmażać na nim steki przez około 15 minut (dodawać masło, jeśli zauważymy, że zaczyna brakować).

W tym czasie obrać mango, wyjąć pestkę, pokroić i zmiksować blenderem na puree. Dodać szczyptę szafranu i 3 łyżki whisky (można więcej, ale maksymalnie 5 łyżek, żeby nie było za gorzkie), wymieszać.

Kiedy steki będą już przyrumienione, puree dodać do ryb i delikatnie mieszając smażyć wszystko przez około 3-5 minut. Podawać z ziemniaczkami i lekką surówką.

Zdjęcie - Steki z łososia w puree z mango i  whisky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki z łososia w puree z mango i  whisky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów