Stek wołowy z fit sałatką

Stek wołowy z fit sałatką

Oto zestawienie dwóch składników - mięsa i warzyw - idealne na fit obiad. Łatwe do przygotowania, z małą ilością składników i co najważniejsze pożywne i dodające energii na dalszą część dnia. 

Zdjęcie - Stek wołowy z fit sałatkąż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skład :

plaster wołowiny 120 g

seler naciowy

papryka czerwona

ogórek

natka pietruszki

jogurt naturalny

pieprz

sól

Zdjęcie - Stek wołowy z fit sałatkąż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Stek najlepiej przygotować według własnego pomysłu i dostępnego sprzętu, ja czasem marynuję dzień wcześnie plaster wołowiny w oleju rzepakowym , papryce słodkiej i tymianku oraz pieprzu.

Przed smażeniem oczyszczam z przypraw mój kawałek mięsa, kładę na mocno rozgrzanej patelni grillowej , po minucie z każdej strony, po czym dopiekam w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piecyka pamiętać należy , żeby nasz stek odpoczął , czyli poleżał 5 minut , po tym czasie podajemy. Dopiekać można krócej , wtedy będzie bardziej krwisty, ale to już kwestia indywidualnych upodobań dotyczących spożywania wołowiny, mój jest dobrze wysmażony. 

W czasie gdy stek się dopieka, można przygotować sałatkę, czyli seler pokroić cieniutko, pozostałe składniki dowolnie - doprawić można pieprzem , ale niekoniecznie solą, zamiast jogurtu może być oliwa z oliwek.

...gotowe...smacznego...

 

"żyjemy tak jak śnimy - samotnie"

                                [Joseph Conrad]

Kategorie przepisów