Staropolska nalewka na zielonych orzechach
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Wokół nalewki z młodych, zielonych orzechów krążą legendy ale wszyscy chyba słyszeli o jej leczniczych właściwościach, zwłaszcza w przypadku dolegliwości żołądkowych. Nalewka jest faktycznie skuteczna, potwierdza to nie jedna osoba a jeśli uda się, żeby poleżakowała około 3 lat wtedy jest też doskonałym trunkiem. Czas kiedy można zbierać orzechy na tę nalewkę powoli zbliża się ku końcowi więc śpieszcie się jeśli chcecie nastawić ją jeszcze w tym roku.
Składniki- zielone orzechy włoskie - 500 g
- spirytus 96% - 1 l
- woda - 0,5 l
- cukier - 50 dag
- goździki - 3
- gorzkie migdały - 4
- cynamon - mały kawałek kory
Do szklanej butli lub słoja wlać spirytus i połowę z porcji wody. Czyste, umyte i wysuszone orzechy zielone pokroić na cztery cząstki i dołożyć do naczynia. Dodać migdały, cynamon i goździki. Zakorkować i odstawić na około dwa tygodnie do ciemnej, chłodnej piwniczki. Przygotować syrop z cukru i reszty wody. Przesączoną przez gazę nalewkę wlać do niezupełnie wystudzonego syropu, zamieszać po czy przelać do butelek i zakorkować. Spożywać przy dolegliwościach żołądkowych (i nie tylko) po kilku latach.
Na zdrowie:)