Spaghettoni (lub spaghetti) z sosem pomidorowym z pieczarkami i kiełbasą
Wczoraj w Lidlu zaopatrzyłam sie w ser Pecorino i kilka rodzajów makaronu, m. in. w długaśny, szpinakowy o wdzięcznej nazwie "spaghettoni". Dla mnie to makaron dla wytrwałych, albo cierpliwych - jak kto woli:) Bo wciągasz go i wciągasz, a końca nie widać. Jedni go za to polubią innym zachce sie zwykłego spaghetti.
Podałam go w bardzo prostym, choć pożywnym i smacznym sosie - pomidorowym z pieczarkami i kiełbasą. Pyszne było!
/źródło:" Babie lato, czyli bądź szcześliwa całe życie" A. Perepeczko/
Spaghettoni z sosem pomidorowym z pieczarkami kiełbasą
Składniki:
- 1 paczka spaghetti lub spaghettoni
- 1/2 kg dobrej cienkiej kiełbasy (można dać więcej)
- 2 spore cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 kg pieczarek (jeśli je lubisz, mozesz nawet dać 70 dag)
- ok. 1 łyżki oregano albo mieszanki ziół do spaghetti
- 1/2 łyżki sproszkowanej ostrej papryki (mniej lub więcej)
- słodka papryka, wedle uznania
- koncentrat pomidorowy (puszka lub więcej)
- szczypta cukru
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo zmielony
- starty ser, użyłam Pecorino, ale może być również Gouda lub inny ulubiony
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, następnie zahartować i odstawić. Kiełbasę, pieczarki, cebule i czosnek pokroić w niewielką kostkę.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, następnie oprószyć ją odrobiną cukru i soli. Jak zmięknie, dodać czosnek, a za moment kiełbasę. Po kilku minutach smażenia, oprószyć całość słodką i ostrą papryką oraz oregano . Kiedy kiełbasa ładnie sie przysmaży, wrzucć pieczarki, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć. W międzyczasie, doprawić całość solą. Wody z pieczarek nie odparowywać! Do miękkich pieczarek dodać do smaku koncentrat i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić. Makaron dodać do sosu i dobrze, ale delikatnie wszystko razem wymieszać. Podgrzać chwilę . Na talerzach, posypać startym serem.
Smacznego!