Spaghettini z tuńczykiem i ostrym sosem pomidorowym

Spaghettini z tuńczykiem i ostrym sosem pomidorowym

Zdjęcie - Spaghettini z tuńczykiem i ostrym sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghettini dla 4 osób 

puszka pomidorów - bez skóry

2-3 ząbki czosnku siekane

pół łyżeczki peperoncino - albo więcej, albo mniej

puszka tuńczyka

kilka czarnych oliwek i trochę siekanej pietruszki

oliwa

sól i pieprz

Na niedużej patelni rozgrzałam oliwę. Usmażyłam na niej czosnek. Nie wolno go spalić, o co niezwykle łatwo. Dodałam puszkę pomidorów (w sezonie warto użyć świeżych) i peperoncino - wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie dusiłam na bardzo małym ogniu aż wyparowała część płynu a sos zgęstniał. Dodałam soli i pieprzu. Wymieszałam, a następnie dodałam tuńczyka, ale nie wymieszałam dokładnie, by nie powstałą rybna breja. Całość podgrzałam, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić.

Spaghettini ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. Włożyłam makaron na talerz, na to sos z tuńczykiem. Dodałam oliwki i posypałam pietruszką. Genialne danie.

Kategorie przepisów