Spaghettini z tuńczykiem i ostrym sosem pomidorowym
Spaghettini dla 4 osób
puszka pomidorów - bez skóry
2-3 ząbki czosnku siekane
pół łyżeczki peperoncino - albo więcej, albo mniej
puszka tuńczyka
kilka czarnych oliwek i trochę siekanej pietruszki
oliwa
sól i pieprz
Na niedużej patelni rozgrzałam oliwę. Usmażyłam na niej czosnek. Nie wolno go spalić, o co niezwykle łatwo. Dodałam puszkę pomidorów (w sezonie warto użyć świeżych) i peperoncino - wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie dusiłam na bardzo małym ogniu aż wyparowała część płynu a sos zgęstniał. Dodałam soli i pieprzu. Wymieszałam, a następnie dodałam tuńczyka, ale nie wymieszałam dokładnie, by nie powstałą rybna breja. Całość podgrzałam, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić.
Spaghettini ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. Włożyłam makaron na talerz, na to sos z tuńczykiem. Dodałam oliwki i posypałam pietruszką. Genialne danie.