Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą
Makarony uwielbiam od zawsze, ale niedawny pobyt we Włoszech na nowo rozbudził u mnie miłość do pasty, makaronu i sera.
Dziś bardzo prosty przepis na makaron w sosie ze świeżych pomidorów (tu uwaga, wybierzcie te naprawdę słodkie- domowe malinowe lub pomidory truskawkowe, daktylowe), z oliwą, serem (wykorzystałam wyjątkową burratę – to mozzarella z bawolego mleka wypełniona śmietanką, wyjątkowo kremowa i pyszna!- oczywiście mozzarella z Waszego sklepiku za rogiem też się nada!
Sos wzbogaciłam przesmażonym chorizzo, chciałam dodać niego pikanterii i coś chrupiącego w sosie. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby pominąć tą hiszpańską kiełbasę i przygotować wersję wegetariańską.
Dopełnienie jest (oczywiście!) kilka listków świeżej bazylii. I włoski obiad gotowy!
Proporcje na ok. 3-4 porcje
Składniki:- pomidory - ok. 500 g, wybrałam koktajlowe-truskawkowe
- czosnek - 3 ząbki
- chorizo - ok. 15 cm kawałek, pikantne
- oliwa - 4 łyżki + do podania
- burrata - 1 szt (lub mozzarella)
- bazylia - kilka świeżych listków
- makaron spaghetti - ok. 300-400 g
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone w małą kostkę chorizo i smaż, aż się wytopi i stanie lekko chrupiące.
Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, lekko je podsmaż (uważając, aby nie zbrązowiał!). Dodaj przekrojone na pół pomidory, smaż, aż zaczną się rozpadać.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczypta cukru.
Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Odlej.
Na patelnię z sosem dodaj ciepły makaron. Wymieszaj. Podawaj od razu z listkami świeżej bazylii i serem burrata na wierzchu.