Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Zdjęcie - Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makarony uwielbiam od zawsze, ale niedawny pobyt we Włoszech na nowo rozbudził u  mnie miłość do pasty, makaronu i sera.

Zdjęcie - Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś bardzo prosty przepis na makaron w sosie ze świeżych pomidorów (tu uwaga, wybierzcie te naprawdę słodkie- domowe malinowe lub pomidory truskawkowe, daktylowe), z oliwą, serem (wykorzystałam wyjątkową burratę – to mozzarella z bawolego mleka wypełniona śmietanką, wyjątkowo kremowa i pyszna!- oczywiście mozzarella z Waszego sklepiku za rogiem też się nada!

Zdjęcie - Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos wzbogaciłam przesmażonym chorizzo, chciałam dodać niego pikanterii i coś chrupiącego w sosie. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby pominąć tą hiszpańską kiełbasę i przygotować wersję wegetariańską.

Zdjęcie - Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dopełnienie jest (oczywiście!) kilka listków świeżej bazylii. I włoski obiad gotowy!

Zdjęcie - Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 3-4 porcje

Składniki:
  • pomidory - ok. 500 g, wybrałam koktajlowe-truskawkowe
  • czosnek - 3 ząbki
  • chorizo - ok. 15 cm kawałek, pikantne
  • oliwa - 4 łyżki + do podania
  • burrata - 1 szt (lub mozzarella)
  • bazylia - kilka świeżych listków
  • makaron spaghetti - ok. 300-400 g
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone w małą kostkę chorizo i smaż, aż się wytopi i stanie lekko chrupiące.

Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, lekko je podsmaż (uważając, aby nie zbrązowiał!). Dodaj przekrojone na pół pomidory, smaż, aż zaczną się rozpadać.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczypta cukru.

Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Odlej.

Na patelnię z sosem dodaj ciepły makaron. Wymieszaj. Podawaj od razu z listkami świeżej bazylii i serem burrata na wierzchu.

Kategorie przepisów