Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi

Ten bardzo prosty przepis zawdzięczam mojemu znajomemu. W oryginale jest to bardzo smaczna przekąska. Te krewetki (w swojej podstawowej formie) przygotowałam już kilkakrotnie. Jednakże nigdy nie zrobiłam im zdjęć. Jakiś czas temu udało mi się kupić trochę krewetek po okazjonalnej cenie (użyłam ich także do tej potrawy). To był świetny powód, aby zaprezentować Wam ten prosty i smaczny przepis. Dzisiaj nieco przerobiony. W dniu, w którym je przygotowałam nie miałam pomysłu na obiad. Postanowiłam przepis lekko zmodyfikować dodając makaron i sos maślany.

Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Składniki (4 porcje):


  • 500 g makaronu spaghetti
  • 400 g krewetek obranych, surowych wielkości 31-40 mm *
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
* Surowe krewetki są szare. Po kilku minutach gotowania/ smażenia robią się takie różowo- pomarańczowe, które przeważnie można znaleźć w sklepie jako gotowane. Jeśli masz te gotowane to po prostu skróć czas ich smażenia.

Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami I co dalej? :
Makaron ugotuj al' dente. Na patelni rozgrzej 100 g masła. Podsmaż na nim krewetki na średnim ogniu. Mieszaj ciągle, aż te zmienią kolor na różowo- pomarańczowy (pomiń ten krok jeśli masz krewetki gotowane). Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny i stopniowo dodawaj resztę masła. Kiedy całe masło zupełnie się rozpuści dopraw krewetki solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedź i rozłóż na talerzach. Gotowe krewetki poukładaj na makaronie. Podlej wszystko sosem maślanym. Gotowe:)
Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Kategorie przepisów

Podobne przepisy