SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
To spaghetti trzeba spróbować i już!Sos podobny jest do pesto plus Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech.
pomidory.
Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory.Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:
Zacznijmy od migdałów.Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:
Bazylię
Uprażone migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może sie okazać,że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował sie makaron ;-)Szybko,zdrowo i pysznie!Smacznego!
pomidory.
Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory.Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 150 g migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 4 garście listków świeżej bazylii
- 150 g parmezanu
- 600 g pomidorów
- 150 g migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
Zacznijmy od migdałów.Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:
Bazylię
Uprażone migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może sie okazać,że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował sie makaron ;-)Szybko,zdrowo i pysznie!Smacznego!