Spagetti z tymiankowymi pieczarkami w oliwie czosnkowej

Spagetti z tymiankowymi pieczarkami w oliwie  czosnkowej

 Niemalże po sesji, w oczekiwaniu na wyniki uznałam, że należy mi się parę chwil (tudzież kilak godzin) beztroskiego relaksu i pozwoliłam sobie wkroczyć do kuchni. Bardzo ciężko było mi z niej wyjść szczególnie, że dania, które przygotowałam mimo, iż próbowane pierwszy raz okazały się przyznam nieskromnie rewelacyjne. To spaghetti powstało w związku z niewielką ilością składników, jakie posiadałam, które jednocześnie perfekcyjnie wpasowały się w przepis, który znalazłam w mojej najnowszej książce Nigella Expresowo. Jestem nieziemsko zachwycona książką jak i tym przepisem, do którego wypróbowania zachęcam, jest prosty, szybki, cudownie pachnie i robi wrażenie.

Zdjęcie - Spagetti z tymiankowymi pieczarkami w oliwie  czosnkowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 20min

SKŁADNIKI:

  • Makaron spaghetti u mnie garść
  • ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80ml oliwy z oliwek (użyłam czosnkowej ale może być zwykła)
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • 220g pieczarek
  • Parmezan lub ser cheddar starty na drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przesmażamy do zrumienienia na oliwie.

2. Ścieramy skórkę cytryny- tylko tą wierzchnią żółtą część (bez białego abedo, które jest gorzkie). Do miski ze skórką cytrynową wciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, sól, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

3. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z sosem.

4. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i ser. Całość mieszamy i podajemy gorące.

Smacznego!

Kategorie przepisów