Spagetti z tymiankowymi pieczarkami w oliwie czosnkowej
Niemalże po sesji, w oczekiwaniu na wyniki uznałam, że należy mi się parę chwil (tudzież kilak godzin) beztroskiego relaksu i pozwoliłam sobie wkroczyć do kuchni. Bardzo ciężko było mi z niej wyjść szczególnie, że dania, które przygotowałam mimo, iż próbowane pierwszy raz okazały się przyznam nieskromnie rewelacyjne. To spaghetti powstało w związku z niewielką ilością składników, jakie posiadałam, które jednocześnie perfekcyjnie wpasowały się w przepis, który znalazłam w mojej najnowszej książce Nigella Expresowo. Jestem nieziemsko zachwycona książką jak i tym przepisem, do którego wypróbowania zachęcam, jest prosty, szybki, cudownie pachnie i robi wrażenie.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 20min
SKŁADNIKI:
- Makaron spaghetti u mnie garść
- ½ cytryny
- ¼ łyżeczki tymianku lub kilka gałązek świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 80ml oliwy z oliwek (użyłam czosnkowej ale może być zwykła)
- Sól morska
- Pieprz świeżo mielony
- 220g pieczarek
- Parmezan lub ser cheddar starty na drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przesmażamy do zrumienienia na oliwie.
2. Ścieramy skórkę cytryny- tylko tą wierzchnią żółtą część (bez białego abedo, które jest gorzkie). Do miski ze skórką cytrynową wciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, sól, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
3. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z sosem.
4. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i ser. Całość mieszamy i podajemy gorące.
Smacznego!