Spacery w ciemnościach. I lody waniliowe

Spacery w ciemnościach. I lody waniliowe

Przez to, że nie pracuję, moje dni przewróciły się do góry nogami. Czasami chodzę spać (lub się budzę) o bardzo nietypowych porach, choć staram się nad tym zapanować. Zdarza się jednak, że na przykład wychodzę na spacer z psą o trzeciej nad ranem... Nie byłoby w tym nic niezwykłego w sumie, gdyby nie to, że w Danii oszczędzają energię. Chwała im za to, cel słuszny. Wyłączają więc w nocy latarnie - na co komu światło na pustych ulicach...? W sumie słusznie, tylko że... Dlaczego nie zostawiają światła na głównych...? Mieszkam w centrum, przy głównej ulicy w moim miasteczku. Między drugą a piątą świeci się tutaj co druga latarnia. Gdy dojdę do głównego skrzyżowania, a właściwie ronda, w przeciwnym kierunku palą się już wszystkie latarnie, ale tylko do Netto. Dalej ciemność. W prawo też zupełnie ciemno, za to na lewo, gdzie jest tylko parking i jedno z wejść do parku, świeci się siedemnaście latarni. Zawsze. Ja wiem, ja rozumiem, że trzeba oszczędzać. Ale może warto by było zachować w tym choć pozory logiki...? No chyba, że tylko ja jej nie widzę...
Żeby już więcej dzisiaj nie gmatwać, najprostszy przepis pod słońcem - na lody waniliowe. Przepis znalazłam w Kitchen Aid: the cookbook, i wykorzystałam właśnie ten ze względu na proporcje mleka i kremówki. Przy większej ilości mleka, lody są za mało kremowe i puszyste; przy większej ilości śmietany, zbyt tłuste. Te są idealne: mocno waniliowe, puszyste, kremowe, i rozpływające się w buzi. Czysta poezja. W dodatku stanowią doskonałą bazę do wszelkich wariacji - owocowych, czekoladowych, czy też zupełnie innych, niecodziennych smaków... Ja z pewnością będę z nimi kombinowała.
Lody waniliowe
Zdjęcie - Spacery w ciemnościach. I lody waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 1 l lodów)

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki (38%)


Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w garnuszku razem ze strąkiem i mlekiem. Zagotować, zdjąć z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie jeszcze raz zagotować mleko, wyjąć strąk wanilii. Wąskim strumieniem wlewać mleko do żółtek, cały czas miksując. Ostudzić, schłodzić w lodówce.
Schłodzoną masę dokładnie wymieszać z kremówką. Przelać do maszyny do lodów. Przełożyć lody do pojemnika, zamrozić przez noc.
Smacznego!
Zdjęcie - Spacery w ciemnościach. I lody waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lody można przygotować bez maszyny - trzeba je wtedy co 30-45 minut wyjmować z zamrażarki i lekko przemieszać, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Sama tak kiedyś robiłam, i lody są pyszne. Nigdy jednak nie będą miały takiej konsystencji jak te z maszyny, niestety...

Kategorie przepisów