Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami

Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami

Świąteczne przygotowania już na finiszu. Jedną z ostatnich rzeczy jakie w tym roku zrobiłam jest sos żurawinowy, który podam do pasztetu i zimnych mięs (właśnie przed momentem wyjęłam z pieca faszerowany schab z goździkami, czosnkiem i morelową glazurą- pachnie obłędnie!).

Sos (a może „dżem”) robi się dosłownie kilka minut, a smakuje rewelacyjnie- słodko, z lekką nutą goryczy.

Zdjęcie - Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami

Agata, 23 grudnia 2011

Zdjęcie - Sos żurawinowy- świąteczny dodatek pachnący korzeniami i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Włóż do garnka razem z żurawinami, sokiem z pomarańczy, cukrem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu, aż większość owoców się rozpadnie (możesz im pomóc tłuczkiem do ziemniaków:), ok. 10 minut. Dopraw sokiem z cytryny. Gorący sos możesz przełożyć do słoików i zawekować. Świetnie smakuje podany na zimno.

Kategorie przepisów