Sos żurawinowy do mięs na miodzie
Właśnie trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
200 g świeżej żurawiny
sok z 1 pomarańczy (około 120 ml)
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
gałka muszkatałowa, imbir, goździk - opcjonalnie
Wykonanie:
- w rodelku rozpuścić masło z miodem. Dodać umytą, przebraną żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 10 minut (żurawina strzela i podskakuje). Doprawić cynamonem i ewentualnie imbirem oraz gałka muszkatałową. To wszystko, sosik gotowy