Sos tzatziki

Tradycyjny grecki sos przygotowywany na zimno, na bazie gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem startych ogórków, czosnku, dobrej oliwy, octu winnego lub soku z cytryny oraz koperku. Orzeźwiający, lekko kwaśny, bardzo aromatyczny! Wspaniały dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Sos powinien mieć gęstą konsystencję dlatego ważne, żeby przygotowywać go na bazie jogurtu greckiego, który jest gęstszy niż zwykły jogurt naturalny oraz, żeby odcisnąć ogórki z soku. Najlepszy sos tzatziki zrobimy z ogórków gruntowych, na które właśnie zaczyna się sezon. Bardzo polecam, szczególnie w sezonie grillowym!
Sos tzatziki
Składniki na sos tzatziki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz
Jak przygotować sos tzatziki?
- Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Jogurt przelać do miski, dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, koperek i po szczypcie soli i pieprzu. Dodać odciśnięte ogórki. Wymieszać, doprawić do smaku.