Sos tzatziki

Sos tzatziki

Tradycyjny grecki sos przygotowywany na zimno, na bazie gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem startych ogórków, czosnku, dobrej oliwy, octu winnego lub soku z cytryny oraz koperku. Orzeźwiający, lekko kwaśny, bardzo aromatyczny! Wspaniały dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Sos powinien mieć gęstą konsystencję dlatego ważne, żeby przygotowywać go na bazie jogurtu greckiego, który jest gęstszy niż zwykły jogurt naturalny oraz, żeby odcisnąć ogórki z soku. Najlepszy sos tzatziki zrobimy z ogórków gruntowych, na które właśnie zaczyna się sezon. Bardzo polecam, szczególnie w sezonie grillowym!

Zdjęcie - Sos tzatziki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Sos tzatziki

Składniki na sos tzatziki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Jak przygotować sos tzatziki?

  • Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • Jogurt przelać do miski, dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, koperek i po szczypcie soli i pieprzu. Dodać odciśnięte ogórki. Wymieszać, doprawić do smaku.

Kategorie przepisów