Sos rabarbarowo - pomarańczowy. Idealny dodatek do mięs
Czas na pierwszy słoikowy przepis :)
Ponieważ można dostać już dobry rabarbar to właśnie jego postanowiłam wykorzystać na dobry początek.
Sos jest przepyszny!! Jeszcze zanim znalazł się w słoikach zjadłam kilka łyżek :D
Jestem pewna, że będzie idealny zimą do piersi z kurczaka czy z indyka bo przecież przy trzymaniu diety ciężko urozmaicać te chude mięsko i sprawić, aby miało ciekawy smak.
Przepis z lekkimi modyfikacjami z tej stronki ----> klik
Z przepisu wyszło mi 5 słoików
Składniki:
1 kg rabarbaru (umyty, obrany z grubszej skórki, pokrojony w plasterki)
2 pomarańcze (wyszorowane, sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, z pousuwanymi błonami)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka utartego, świeżego imbiru
Przygotowanie:
Rabarbar zasypujemy cukrem na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać dżem i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Krok 2
Dodajemy pomarańcze w większych kawałkach i na niewielkim ogniu podgrzewamy, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
Krok 3
Dodajemy imbir i zwiększamy ogień tak, żeby całość się zagotowała, ale nie wykipiała. Przez ok. 15 minut trzymamy patelnię na sporym ogniu i karmelizujemy dżem rabarbarowy.
W trakcie gotowania na powierzchni dżemu utworzy się piana. Trzeba ją zebrać pod koniec, kiedy dżem dobrze zgęstnieje.
Krok 4
Przekładamy dżem do słoików, które wcześniej zostały dokładnie umyte, sparzone wrzątkiem i zagrzane przez ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C.
Krok 6
Mocno zakręcamy słoiki przez ściereczkę, obracamy do góry dnem i owijamy grubym kocem lub ręcznikiem (można też zostawić pod kołdrą lub poduszką). Owinięte odstawiamy na ok. 12 godzin.
Zamiast owijania, słoiki można też pasteryzować przez ok. 10 minut we wrzątku lub ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach.
Powodzenia ;)
Olivia
Ponieważ można dostać już dobry rabarbar to właśnie jego postanowiłam wykorzystać na dobry początek.
Sos jest przepyszny!! Jeszcze zanim znalazł się w słoikach zjadłam kilka łyżek :D
Jestem pewna, że będzie idealny zimą do piersi z kurczaka czy z indyka bo przecież przy trzymaniu diety ciężko urozmaicać te chude mięsko i sprawić, aby miało ciekawy smak.
Przepis z lekkimi modyfikacjami z tej stronki ----> klik
Z przepisu wyszło mi 5 słoików
Składniki:
1 kg rabarbaru (umyty, obrany z grubszej skórki, pokrojony w plasterki)
2 pomarańcze (wyszorowane, sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, z pousuwanymi błonami)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka utartego, świeżego imbiru
Przygotowanie:
Rabarbar zasypujemy cukrem na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać dżem i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Krok 2
Dodajemy pomarańcze w większych kawałkach i na niewielkim ogniu podgrzewamy, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
Krok 3
Dodajemy imbir i zwiększamy ogień tak, żeby całość się zagotowała, ale nie wykipiała. Przez ok. 15 minut trzymamy patelnię na sporym ogniu i karmelizujemy dżem rabarbarowy.
W trakcie gotowania na powierzchni dżemu utworzy się piana. Trzeba ją zebrać pod koniec, kiedy dżem dobrze zgęstnieje.
Krok 4
Przekładamy dżem do słoików, które wcześniej zostały dokładnie umyte, sparzone wrzątkiem i zagrzane przez ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C.
Krok 6
Mocno zakręcamy słoiki przez ściereczkę, obracamy do góry dnem i owijamy grubym kocem lub ręcznikiem (można też zostawić pod kołdrą lub poduszką). Owinięte odstawiamy na ok. 12 godzin.
Zamiast owijania, słoiki można też pasteryzować przez ok. 10 minut we wrzątku lub ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach.
Powodzenia ;)
Olivia