Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów
Sos jagodowy.
Niesamowity sos jagodowy, który przygotujesz w domu w mniej niż 10 minut! Doskonały sos z jagód do naleśników, tostów, gofrów, makaronu, deserów, klusek na parze, pyz, lodów i jogurtu. Cudowne, soczyste owoce zanurzone w gęstym syropie o zrównoważonym smaku - coś pysznego!!!
Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej.
Składniki na sos jagodowy:Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania.
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni
- 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody
Sos jagodowy przepis
Krok 1.
- Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut.
- W tym czasie wlać roztwór skrobi, starannie wymieszać z sosem jagodowym i po kilku minutach zdjąć z ognia. Sos powinien być umiarkowanie gęsty, a owoce równomiernie w nim zawieszone. Długość gotowania można odpowiednio dostosować w zależności od pożądanej gęstości sosu :)
- Makaron z sosem truskawkowym>>>
- Super puszyste pancakes z truskawkami>>>
- Pierogi z truskawkami>>>
- Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami>>>
- Oponki serowe>>>
- Muffinki przepis podstawowy>>>
- Naleśniki z serem>>>
- Naleśniki cytrynowe>>>
- Racuszki ze śmietaną lekkie i puszyste jak chmurka>>>
Miłego gotowania!
Sos jagodowy.