Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady
Charlie to chłopiec, który ma
krótko mówiąc przekichane. Mieszka z całą rodziną (wliczając w to dwie pary
dziadków) w starej ruderze, co dzień na obiad je zupę z kapusty, a prezentem
jaki dostaje każdego roku na urodziny jest jedna tabliczka czekolady.
Wszystko to ma się odmienić, gdy Willy Wonka, właściciel największej na świecie fabryki czekolady ogłasza niesamowity konkurs. W opakowaniach pięciu czekolad umieszcza pięć złotych biletów, które są jednocześnie przepustką do Fabryki Czekolady Wonki. Piątka dzieciaków, a raczej czwórka rozwydrzonych bachorów i jeden chłopiec wyruszyli wreszcie, aby zwiedzić tajemniczą fabrykę. Czekała tam na nich wielka polana słodyczy, ogromna łąka z lukrowanymi kwiatami, puszystymi piankami i wielka rzeka czekolady, która kończyła się wodospadem. Czekoladowy wodospad to sposób Wonki na mieszanie czekolady tak, aby w końcowym efekcie była idealnie puszysta.
Mogłabym wymieniać bez końca smakołyki z fabryki, ale to co najbardziej kojarzy się z tym filmem to CZEKOLADA. Nie wiem czy odważyłabym się wykąpać w takiej rzece, ale mogłabym mieć taki dzbanuszek z niekończącym się sosem i polewać nim naleśniki, owoce i wszystko inne na co przyszłaby mi ochota.
Dlatego mam dziś dla Was właściwie idealny sos czekoladowy, który nadaje się doskonale jako polewa do lodów, deserów, naleśników, owoców, ciast i innych cudów.
CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY – SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA
*czekolady oczywiście najlepiej Willy'ego Wonki ;-)
Wszystko to ma się odmienić, gdy Willy Wonka, właściciel największej na świecie fabryki czekolady ogłasza niesamowity konkurs. W opakowaniach pięciu czekolad umieszcza pięć złotych biletów, które są jednocześnie przepustką do Fabryki Czekolady Wonki. Piątka dzieciaków, a raczej czwórka rozwydrzonych bachorów i jeden chłopiec wyruszyli wreszcie, aby zwiedzić tajemniczą fabrykę. Czekała tam na nich wielka polana słodyczy, ogromna łąka z lukrowanymi kwiatami, puszystymi piankami i wielka rzeka czekolady, która kończyła się wodospadem. Czekoladowy wodospad to sposób Wonki na mieszanie czekolady tak, aby w końcowym efekcie była idealnie puszysta.
Mogłabym wymieniać bez końca smakołyki z fabryki, ale to co najbardziej kojarzy się z tym filmem to CZEKOLADA. Nie wiem czy odważyłabym się wykąpać w takiej rzece, ale mogłabym mieć taki dzbanuszek z niekończącym się sosem i polewać nim naleśniki, owoce i wszystko inne na co przyszłaby mi ochota.
Dlatego mam dziś dla Was właściwie idealny sos czekoladowy, który nadaje się doskonale jako polewa do lodów, deserów, naleśników, owoców, ciast i innych cudów.
CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY – SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI
- *50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 30 g cukru
- 50 ml wody, lub mleka
- 30 g masła
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
- W naczyniu miksującym umieść czekoladę połamaną na kawałki, rozdrobnij 5 s / obr 10
- Dodaj masło, mleko/wodę, oraz cukier.
- Zmiksuj 50 stopni / 3 minuty / obr. 2
- Gotowy sos przelej do szklanej butelki.
- Aby ponownie doprowadzić sos do płynnej postaci wystarczy podgrzać butelkę z sosem w gorącej wodzie.
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA
- W małym garnuszku umieść czekoladę połamaną na kawałki i masło.
- Mieszając cały czas dodaj cukier i wodę.
- Gdy wszystkie składniki się połączą przelej sos do szklanej butelki.
- Aby ponownie doprowadzić sos do płynnej postaci wystarczy podgrzać butelkę z sosem w gorącej wodzie.
*czekolady oczywiście najlepiej Willy'ego Wonki ;-)