Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady

Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady
Charlie to chłopiec, który ma krótko mówiąc przekichane. Mieszka z całą rodziną (wliczając w to dwie pary dziadków) w starej ruderze, co dzień na obiad je zupę z kapusty, a prezentem jaki dostaje każdego roku na urodziny jest jedna tabliczka czekolady.
Zdjęcie - Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystko to ma się odmienić, gdy Willy Wonka, właściciel największej na świecie fabryki czekolady ogłasza niesamowity konkurs. W opakowaniach pięciu czekolad umieszcza pięć złotych biletów, które są jednocześnie przepustką do Fabryki Czekolady Wonki. Piątka dzieciaków, a raczej czwórka rozwydrzonych bachorów i jeden chłopiec wyruszyli wreszcie, aby zwiedzić tajemniczą fabrykę. Czekała tam na nich wielka polana słodyczy, ogromna łąka z lukrowanymi kwiatami, puszystymi piankami i wielka rzeka czekolady, która kończyła się wodospadem. Czekoladowy wodospad to sposób Wonki na mieszanie czekolady tak, aby w końcowym efekcie była idealnie puszysta.
Zdjęcie - Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mogłabym wymieniać bez końca smakołyki z fabryki, ale to co najbardziej kojarzy się z tym filmem to CZEKOLADA. Nie wiem czy odważyłabym się wykąpać w takiej rzece, ale mogłabym mieć taki dzbanuszek z niekończącym się sosem i polewać nim naleśniki, owoce i wszystko inne na co przyszłaby mi ochota.
Zdjęcie - Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dlatego mam dziś dla Was właściwie idealny sos czekoladowy, który nadaje się doskonale jako polewa do lodów, deserów, naleśników, owoców, ciast i innych cudów.
Zdjęcie - Sos czekoladowy z filmu Charlie i fabryka czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY – SOS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI
  • *50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 30 g cukru
  • 50 ml wody, lub mleka
  • 30 g masła

PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
  1. W naczyniu miksującym umieść czekoladę połamaną na kawałki, rozdrobnij 5 s / obr 10
  2. Dodaj masło, mleko/wodę, oraz cukier.
  3. Zmiksuj 50 stopni / 3 minuty / obr. 2
  4. Gotowy sos przelej do szklanej butelki.
  5. Aby ponownie doprowadzić sos do płynnej postaci wystarczy podgrzać butelkę z sosem w gorącej wodzie.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA
  1. W małym garnuszku umieść czekoladę połamaną na kawałki i masło.
  2. Mieszając cały czas dodaj cukier i wodę.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą przelej sos do szklanej butelki.
  4. Aby ponownie doprowadzić sos do płynnej postaci wystarczy podgrzać butelkę z sosem w gorącej wodzie.

*czekolady oczywiście najlepiej Willy'ego Wonki ;-)

Kategorie przepisów