Sorbet z ananasa i limonek

Sorbet z ananasa i limonek

W moim zamrażalniku pojawia się coraz więcej smaków lodów, przygotowanych w domu, bez udziału maszynki. Niedawno zrobiłam sorbet ananasowo-limonkowy. Jest słodko-kwaśny i ma idealną konsystencję. Soczysty, owocowy, orzeźwiający, cudownie rozpieszcza w upalny dzień. Od lodów mlecznych, wolimy bardziej wyraziste sorbety. Ich przygotowanie jest łatwe, a cieszą sobą już następnego dnia od wymieszania składników, którymi przeważnie są owoce, ale czasami jest to np. czekolada czy kawa.

Zdjęcie - Sorbet z ananasa i limonek   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sorbet z ananasa i limonki 

225 g drobnego cukru

600 ml wody

skórka i sok z 2 limonek

1 mały ananas

Wodę z cukrem zagotowuję, mieszając dotąd, aż cukier się rozpuści. Od zawrzenia trzymam ją na ogniu przez 10 minut. Przed wyłączeniem wlewam do niej połowę soku z limonek i wsypuję wszystkie skórki.

Miąższ ananasa miksuję. Łączę go z pozostałym sokiem z limonek i ostudzonym syropem. Po wymieszaniu przekładam do pojemnika i chowam do zamrażalnika.

Gdy brzegi masy już zamarzną, mieszam całość widelcem lub miksuję. W ten sposób pozbywam się kryształków wody. Dokładnie wymieszany sorbet z powrotem chowam do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.

30-40 minut przed podaniem przenoszę go do lodówki.

* źródło - "Desery" wyd. Parragon

Kategorie przepisów