Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku

Zdjęcie - Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na upał, jak wiadomo, najlepsze są lody. Polecam zwłaszcza ten sorbet, bo to ananas w czystej postaci, bez dodatku zbędnego cukru, za to z bazylią podkreślającą jego smak. W 10 minut można przygotować pyszny mrożony deser, i to jedynie z dwóch składników! Pod wpływem kilkuminutowego miksowania owocowa masa robi się puszysta, a sorbet w efekcie delikatniejszy. Jest naprawdę smaczny, oczywiście dużo lepszy niż lody wodne ze sklepu. Jak dobrze, że w zamrażalniku mam jeszcze jedną porcję;)
Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku
- 250g kawałków dojrzałego, słodkiego ananasa
- kilkanaście dużych listków bazylii

1) W blenderze zmiksować ananasa i bazylię.
2) Jeśli ananas nie jest wystarczająco słodki, można go dosłodzić.
3) Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażalnika.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba sztuk: 4
Kaloryczność jednej sztuki: 35 kcal

Przepisy z tych kategorii

Lody z liofilizowanej wody kokosowej
1

Lody z liofilizowanej wody kok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
2

Orzeźwiająca granita arbuzowo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lody mango lassi

Lody mango lassi

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Granita ananasowa
2

Granita ananasowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody jogurtowe z mango
1

Lody jogurtowe z mango

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jesienne lody - dlaczego by nie...?
1

Jesienne lody - dlaczego by ni…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze