Solony karmel - idealny do lodów, naleśników i gofrów

Solony karmel - idealny do lodów, naleśników i gofrów
Zdjęcie - SOLONY KARMEL - idealny do lodów, naleśników i gofrów! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast.

Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj.

Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił.

Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce.

Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników!

Spróbujcie!

 Zdjęcie - SOLONY KARMEL - idealny do lodów, naleśników i gofrów! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* cukier – 200 g

* cukier waniliowy – 50 g

* woda – 50 ml

* masło – 100 g

* sól – 1 szczypta

* śmietana 30% – 200 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy aż zrobi się złoty lukier.

Odstawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojone masło i szczyptę soli.

Stawiamy na ogień i mieszamy aż całość będzie miała gładką konsystencję.

Gotowe!

Ps. Możemy przechowywać ok. 2 tygodnie w lodówce!

Kategorie przepisów