Solony karmel - idealny do lodów, naleśników i gofrów
Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast.
Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj.
Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił.
Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce.
Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* cukier – 200 g
* cukier waniliowy – 50 g
* woda – 50 ml
* masło – 100 g
* sól – 1 szczypta
* śmietana 30% – 200 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy aż zrobi się złoty lukier.
Odstawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojone masło i szczyptę soli.
Stawiamy na ogień i mieszamy aż całość będzie miała gładką konsystencję.
Gotowe!
Ps. Możemy przechowywać ok. 2 tygodnie w lodówce!