Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku
Małgosia z bloga Smaki Alzacji wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według przepisu znalezionego tutaj...ja co prawda piekłam już takie i takie solanki..ale nic nie stało na przeszkodzie aby znów je upiec...Do posypania solanek można użyć nie tylko kminek, ale czarnuszkę, grubą sól morską..albo niczym nie posypywać..i tak będą smaczne...Wiadomo..nie każdy lubi kminek...lub inne dodatki...
Dziękuję wszystkim osobom biorącym udział w ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku..i mam nadzieję, że znów się spotkamy..
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostały płyn, sól oraz żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce.
Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek.
Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :)
- 50 dkg mąki pszennej 650
- 1 jajko
- 1/2 szkl.letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
- kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) [ kminek, czarnuszka, sól morska]
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostały płyn, sól oraz żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce.
Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek.
Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :)
- Małgosia z bloga Smaki Alzacji
- Monika z blogu Matka Wariatka
- Dobrawa z blogu Bona Apetita
- Joanna z blogu Różowa Kuchnia
- Alina z blogu Ala piecze i gotuje