Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką
Miałam dzisiaj ochotę na rybę przyrządzoną trochę inaczej niż zwykle - nie smażoną , a zapiekaną . Do piekarnika powędrowała sola , a towarzyszyły jej plasterki pieczarek i starty żółty ser - bardzo smaczne towarzystwo :)
Składniki :
- 2 filety z soli
- 15-20 dag. pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- żółty ser starty na grubej tarce
- pieprz , sól , curry , słodka papryka
- masło do wysmarowania naczynia
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem .
Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut .
W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku .
Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .
Efekt końcowy :