Sok z arbuza, malin i czerwonej porzeczki
Czas upałów przed nami! Na ugaszenie pragnienia, korzystając z dobrodziejstw lata, proponuję zamiast tradycyjnej lemoniady sok z arbuza, czerwonej porzeczki i malin, schłodzony lodem. Pychota!
Składniki (na 4 porcje) :
¼ arbuza
10 dag czerwonej porzeczki
½ szklanki malin
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Arbuza kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i odcinamy zieloną skórkę. Porzeczki i maliny myjemy.
Przy pomocy wyciskarki lub sokowirówki (choć ta pierwsza zdecydowanie lepsza, my na razie odkrywamy jeje uroki:)) wyciskamy sok z owoców. Dodajemy kostki lodu i miętę do dekoracji.
Pijemy schłodzone! Lekko kwaskowaty smak orzeźwi nas w te upalne dni, a witaminy i minerały zostaną uzupełnione.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: