Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem na kanapki
Dzień dobry wszystkim jak minęły Państwu święta ? Ja to się cieszę że jest już po a to tylko dlatego że nie koniecznie lubię obchodzenie świąt a po drugie człowiek naszykuje się tych dań a później jeść to już nie ma komu 😂. Z myślą o świętach miałam swoje kurczaki Brojler wszystko oczywiście poćwiartowane i pomrożone dodam że tych kurczaków miałam 10 sztuk, więc piersi było 20 sztuk ponieważ są po dwie w każdym z kurczaków no i pomyślałam co by tu zrobić pysznego z myślą o kanapkach aby chłopcy mieli co zjeść, schabowe to już nuda bo ile można jeść samych schabowych. Tak myślę, myślę i w końcu sama do siebie mówię : " piersi są czosnek uwielbiamy w każdej potrawie więc upiekę im taką pierś z czosnkiem w przyprawach i na kanapki jak znalazł ". W przygotowaniu takiej piersi nie ma nic trudnego wystarczą składniki oraz oczywiście sprawny piekarnik a teraz podam Wam przepis gdzie zapewne byście chcieli skorzystać 👇👇
składniki:- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju
Na początek wyjąć pierś z zamrażarki aby na spokojnie sama się odmroziła lub przygotować świeżą ze swojskiego kurczaka lub kupną oczyścić je z nabłonek a następnie ponacinać wzdłuż gdzie w powstałe nacięcia powkładać plasterki czosnku ( wszystko jest widoczne na zdjęciach ), po przygotowaniu piersi z czosnkiem przygotować papier do pieczenia i ułożyć na nim piersi natarte przyprawą do kurczaka z każdej ze stron oraz w nacięcia z czosnkiem a następnie polać je olejem. Następny krok to przygotowanie naczynia żaroodpornego lub dowolnej foremki i tak przygotowane piersi zawinąć w papier do pieczenia a następnie wraz z papierem zwinąć w folię i wkładając całość do naczynia w którym będziemy piekli mięso
Tak przygotowane mięso z kurczaka w formie piersi wstawić do piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1,5 godziny plus 10 minut na rozgrzanie. Po wyznaczonym czasie pieczenia się mięsa można odkryć folię oraz papier i jeszcze przez 10 minut podpiec na bardziej rumiany kolor, po upieczeniu całości pozostawić w piekarniku do przestygnięcia oraz wchłonięcia przez mięso płynów które powstały podczas pieczenia a gdy już ostygnie wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego zastygnięciaPo ostygnięciu i najlepiej pozostawieniu na co najmniej godzinę w lodówce pierś kurczaka dobrze się kroi choć jest krucha ale za to fajnie soczysta ja kroiłam jeszcze tylko przestygniętą aby sprawdzić jaka jest konsystencja upieczonej piersi kurczaka na kanapki a już na kanapkach jest pierś wyjęta z lodówki. Tak upieczone mięsko na kanapki można podać do posmarowanego chlebka masłem na to upieczona pierś i jako dodatek może być świeży ogórek, pomidor czy choćby plasterki cebuli a jeżeli ktoś lubi to można dodatkowo takie mięsko zajadać z ćwikłą z buraczków czerwonych ćwikła z buraczków na zimę