Soczewiaki czy kakory?

Soczewiaki czy kakory?

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi  z absolutnie fantastycznym nadzieniem z zielonej soczewicy. Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Nie wiem na czym polega ich fenomen ale teraz już się  nie dziwię, że cieszą się taka popularnością. Są trochę pracochłonne więc żeby się do nich nie zniechęcić, warto rozłożyć sobie pracę na raty. Ja przygotowałam farsz jednego dnia wieczorem a ciasto robiłam  dnia kolejnego.

Do upieczenia tych bułek skłoniła mnie rozmowa z jedną z czytelniczek bloga ponieważ dostałam zapytanie o różnicę między kakorami a soczewiakami sejneńskimi.  Na tamtą chwilę nie za bardzo wiedziałam ale ponieważ takie ciekawostki zawsze były dla mnie atrakcyjne co nieco poszperałam. Internet nie jest zgodny co do soczewiaków. Oficjalne źródła podają, że soczewiaki są to pierogi – potrawa całkowicie mączna, ale z dodatkiem ziemniaków do ciasta.  A jeśli  zrobimy ciasto na drożdżach  są to kakory. Dawniej były to pierogi tylko pieczone, najczęściej w piecu opalanym drewenem, dzisiaj,  gdy żyjemy coraz szybciej, niestety pieczenie zostaje zastąpione smażeniem. Pierogi te nadziewano różnym farszem, np. kapuścianym,  jednak ja pozostałam przy soczewicy. Niestety, nie posiadam pieca na drewno więc upiekłam je tradycyjnie w piekarniku i zrobiłam ciasto na drożdżach więc są to chyba kakory ale z farszem z soczewicy. Pierogi posypałam czarnuszką, która wydaje mi się tu idealnie pasować. Żałowałam, że nie ugotowałam do nich czerwonego barszczu bo byłby to doskonały duet.

Zdjęcie - Soczewiaki czy kakory? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną cebulę i startą marchewkę i smażyć przez chwilę. Dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Soczewicę przepłukać  i dodać do warzyw. Podlać wodą i dusić tak długo, aż soczewica będzie miękka. Jeśli woda wyparuje należy podlać ponownie, aż do miękkości soczewicy ale farsz nie może zawierać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 ml mleka

Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko przestudzone przepuścić przez praskę.  Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i odrobiny mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do ziemniaków dodać drożdże, jajka, mąkę cukier, sól, resztę mleka. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować i urywać małe  kawałki. Rozpłaszczać je na dłoni, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Formować pierogi, tradycyjne mają długość 10 cm i grubość 2 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec je około 20 – 30 min. Ja, swoje pierogi posmarowałam mlekiem i posypałam czarnuszką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów