Śniadaniowe muffinki z otrębami, bananem i Daim.
Jak miło rozpocząć dzień filiżanką kawy i pyszną, pożywną muffinką, która zapewni nam zastrzyk energii na cały poranek. Skrywa w sobie wszystko to, co powinno znaleźć się w pełnowartościowym posiłku – otręby, słodkie i zdrowe banany i odrobina rozpusty pod postacią karmelowego batonika Daim, oblanego rozpływającą się w ustach czekoladą.
Zresztą, co ja będę je wychwalać… Upieczcie i spróbujcie sami, a ja idę zjem swoją, zanim ktoś inny mnie nie uprzedzi… Są pyszne i łatwe do przygotowania – przekonajcie się sami.
Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem, a rano zabrać do pracy (lub szkoły) i cieszyć się ich smakiem w porze drugiego śniadania.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki brązowego cukru Demerara
- 2 jajka
- 60g miękkiego masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę bananów (2 małe banany)
- 4 batoniki Daim pokrojone w kostkę (ok 1 szklanki)
- garść rodzynek
Przygotowanie:
- Otręby zalać maślanką i odstawić na 15 minut, by zmiękły.
- Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodać jajka i wanilię.
- Dodać namoczone w maślance otręby i wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do masy.
- Wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
- Dodać posiekane batoniki Daim i rodzynki i wymieszać łopatką.
- Na koniec dodać pokrojone banany i delikatnie wymieszać.
- Wykładać do foremek na muffinki – natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
- Piec w 175°C przez ok 25 minut.
Smacznego!