Śniadaniowe czosnkowo-ziołowe drożdżówki-zawijasy
Cześć,
Niedawno w ręce wpadł mi bardzo fajny przepis z bloga Słodkie Fantazje. Nieco go zmodyfikowałam i tak powstały śniadaniowe czosnkowo-ziołowe drożdżówki-zawijasy. Idealne na drugie śniadanie do pracy a co ważne, mogą poleżeć nawet 3 dni bez straty na świeżości :)
Składniki (na 8 drożdżówek):
- Ciasto:
- 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
- 10 gram świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru kryształu,
- 1 łyżeczka soli,
- 235 gram mąki pszennej,
- 15 gram roztopionego masła,
- 1 jajko,
- Nadzienie:
- 50 gram roztopionego masła,
- 2 serki naturalne po 100 gram,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.
Making-of:
- Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy roztopione masło, drobno pokrojony albo przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty (tej samej wielkości). Oba smarujemy nadzieniem. Następnie jeden prostokąt ciasta nakładamy na drugi zawijamy razem tworząc roladę.
- Roladę dzielimy na 8 grubych “plastrów”. Kładziemy je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).
Smacznego! :)
Gosia