Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria
Klasyka.
Piekłam wiele razy - ciasto wilgotne, soczyste, pyszne.
Przepis z Galerii Potraw.
Kolejny przepis z książki kucharskiej hotelu Waldorf ?Astoria
Ten przepis jest ulubionym ciastem ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu.
Rankiem kiedy executive chef John Doherty zjawia się w pracowni cukierniczej,
na stole czeka już to właśnie ciasto, pokrojone w kawałki i każdy z
pracowników może miło rozpocząć dzień.
Wypróbowałem i zgadzam się w pełni, nawet kiedy pogodę mamy taką jak mamy ,
dzień po zjedzeniu kawałka tego ciasta , filiżance dobrej espresso zaczyna się
zupełnie inaczej. Chce się żyć, czego i Państwu życzę?
1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny
Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową ( 22cmx 8cm)
W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż
do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny,
ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i
piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie
za grubo lukrem cytrynowym.
Smacznego :)