Śniadaniowa drożdżówka z jabłkami
Kiedy budzę się w grudniowy poranek, a za oknem nie tylko zaspy po pas, ale i urocza temperatura typu minus 13, nie marzę o niczym innym jak porcja lekko jeszcze ciepłej drożdżówki pachnącej masłem i cynamonem.
Do tego kubek gorącego kakao i nagle mam tyle energii, że mogę zabierać się nawet za przedświąteczne porządki!
Śniadaniowa drożdżówka z jabłkami
Składniki
- drożdże świeże - 10 g
- woda - ciepła, 130 ml
- cukier - 30 g
- sól - 1/3 łyżki
- mąka - 330 g
- jajko - 1, lekko roztrzepane
- masło - 35 g, roztopione w garnuszku i ostudzone
- rodzynki - 2 łyżki, użyłam sułtanek i koryntek
- cukier waniliowy - 2 łyżki
- jabłka - 2
Sposób przygotowania
Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać mąkę, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajko i masło. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 1 minucie odlać wodę. Przełożyć do ciasta. Dobrze wyrobić ciasto- powinno być dosyć luźne i elastyczne. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki obrane jabłka (można posypać je cynamonem i 2 łyżkami brązowego cukru lub kruszonką). Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec ok. 40 minut w 180 oC.