Śniadanie (nie)klasyczne: jajka i tosty
Kogoś, kto połączył masło i tosty z jajkiem nazwałabym bez wahania Geniuszem. Klasyczne śniadaniowe trio w nieco odmienionej formie. Geometryczne kształty na talerzu: kwadratowa kromka połączyła się z idealnym jajecznym okręgiem. Plus kubek czarnej kawy i mogę zacząć kolejny pracowity dzień!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Śniadanie (nie)klasyczne: jajka i tosty Składniki
- jajko - 2 szt
- chleb tostowy - 2 kromki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Z kromek chleba wykrój na środku (np. szklanką) okrągłe otwory. Obie strony tosta nasmaruj rozpuszczonym wcześniej masłem. Chleb połóż na rozgrzanej patelni, zarumień go z jednej strony po czym przełóż na drugą. Do środka kromki wbij ostrożnie jajko, posól je , popieprz. Patelnię przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu, aż białko jajka się zetnie. Podawaj ciepłe.