Śniadanie mistrzów 3 – lekki deser morelowy
Śniadanie mistrzów odsłona trzecia czyli pyszny deser z musu morelowego domowej roboty, płatków jęczmiennych i delikatnego jogurtu naturalnego, z dodatkiem świeżych borówek. Słodkie dojrzałe morele, jogurt i borówki to naprawdę bardzo udane połączenie. Zdrowe, lekkie i pożywne śniadanie gwarantuje na pewno udany dzień Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
ok.400 g jogurtu naturalnego
ok.300 g wypestkowanych moreli
6 łyżek płatków jęczmiennych
fruktoza,cukier brzozowy lub zwykły
kilka borówek
Wypestkowane morele wrzuć do garnka i zagotuj cały czas mieszając. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu około 15 minut – morele muszą się rozgotować na mus. Dosłodź do smaku i odstaw do ostygnięcia.
W szklance ułóż warstwami mus morelowy, płatki jęczmienne, jogurt (możesz go lekko posłodzić),znów płatki i jogurt. Posyp borówkami.
SMACZNEGO