Śniadanie: Budyniowa owsianka z owocami lata
Tą wersję owsianki chyba najbardziej lubię:) Kubeczek po brzegi wypełniony owocami i gęstą, budyniową masą. Pycha!
/ przepis własny, składniki na 1 porcję/
- 250 ml pełnotłustego mleka - 3 1/2 łyżki płatków owsianych (górskich albo błyskawicznych) - 1 łyżeczka brązowego cukru - 1/3 łyżki proszku budyniowego - garść letnich owoców, u mnie były to: brzoskwinie, maliny, borówki amerykańskie Do szklanki wlać 3 łyżki zimnego mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. W rondlu podgrzać pozostałe mleko, wrzucić płatki owsiane gotować na wolnym ogniu ok. 4 minut, na koniec posłodzić. Po tym czasie wlać do owsianki zawartość szklanki. Mieszać i gotować do zgęstnienia. Owoce umyć, jeśli są większych gabarytów należy je pokroić i wrzucić do kubka (część zostawiając do dekoracji). Zalać lekko przestudzoną owsianką. Można wystudzić ją w kubku i włożyć do lodówki- taką wersję najczęściej przygotowuję w upały. Jeśli jednak wolicie jeść owsiankę na ciepło- wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i zajadać!:) Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________