Smażone ptysie z dipem paprykowym

Smażone ptysie z dipem paprykowym
Zdjęcie - Smażone ptysie z dipem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone ptysie z dipem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone ptysie z dipem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone ptysie z dipem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone ptysie z dipem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub margaryny
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 500 g papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 720 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek przepuszczamy przez praskę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy paprykę w całości i skrapiamy 20 ml Oliwiera. Oprószamy solą i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach C.

Upieczoną paprykę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki.


Wszystkie pieczone warzywa i papryczkę chili miksujemy na gładki dip. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Wodę, masło, szczyptę soli i cukru zagotowujemy w garnku. Do wrzącego płynu dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Podgrzewamy około 2-3 minuty aż ciasto stanie się lekko szkliste. Studzimy.


Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku za każdym razem mieszając lub miksując do połączenia się składników.

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do 170-180 stopni C.


Dwoma łyżkami formujemy kuliste ptysie wielkości orzechów włoskich i smażymy partiami na rozgrzanym Oliwierze na złoty kolor.


Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z dipem paprykowym.

Kategorie przepisów