Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso ( na oleju rzepakowym )
- SKŁADNIKI :
- ( 4 porcje )
- PESTO ROSSO :
- Suszone pomidory w oliwie – 100 g
- * orzechy Pini – 100 g
- * czosnek – 1 ząbek
- * parmezan – 50 g
- MIĘSO:
- Filet z kurczaka – 400 g
- * sól – do smaku
- * pieprz – do smaku
- DODATKOWO :
- Olej rzepakowy do smażenia – 250 ml
- * Kuskus – ok. 200 g
- * jajko – 1 szt
- * bułka tarta – 100 g
Kolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).
Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!
Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory.
W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PESTO ROSSO:
Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.
MIĘSO :
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ).
Oprószamy solą i pieprzem.
Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony.
Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak.
Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.
Podajemy gorące z przygotowanym na sypko kuskusem .
Smacznego!