Smażona wieprzowina z kukurydzą i fasolką
Jedną z niewątpliwych zalet tajskich przepisów jest to, że większość dań robi się naprawdę bardzo szybko. Jednym z nich jest wieprzowina smażona z kukurydzą i fasolką. Był to całkiem smaczny i nieskomplikowany obiad, choć mnie osobiście brakowało w nim jakiegoś sosu – dlatego osobno podałam słodki sos chili. W oryginalnym przepisie (książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”) używa się świeżej fasolki pociętej na mniejsze kawałki. Takiej fasolki nie trzeba gotować w wodzie. Ja użyłam mrożonej, dlatego lekko ją podgotowałam przed wrzuceniem do woka.
A, no i właśnie – dopiero po zrobieniu zdjęcia przypomniałam sobie o posypaniu dania kolendrą, stąd jej brak ;)
SMAŻONA WIEPRZOWINA Z KUKURYDZĄ I FASOLKĄ
500g chudej wieprzowiny (schab lub polędwiczki),
2 szklanki kukurydzy z puszki,
1,5 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (ciętej),
2 młode cebulki,
1 ząbek czosnku,
1 małe, czerwone chili,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
pół łyżeczki pieprzu,
2-3 łyżki oleju roślinnego,
2-3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
Fasolkę wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Gdy ponownie zacznie wrzeć, gotować minutę, po czym odcedzić i odstawić.
Mięso pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać olej i podsmażyć miso na dużym ogniu, mieszając, aż lekko zbrązowieje. Dodać posiekany czosnek, cebulki i chili, a także kukurydzę i fasolkę. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodać cukier i sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilkę. Gotowe danie posypać kolendrą.
Podawać z ryżem lub chińskim makaronem. Ja dodatkowo podałam słodki sos chili.
A, no i właśnie – dopiero po zrobieniu zdjęcia przypomniałam sobie o posypaniu dania kolendrą, stąd jej brak ;)
SMAŻONA WIEPRZOWINA Z KUKURYDZĄ I FASOLKĄ
500g chudej wieprzowiny (schab lub polędwiczki),
2 szklanki kukurydzy z puszki,
1,5 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (ciętej),
2 młode cebulki,
1 ząbek czosnku,
1 małe, czerwone chili,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
pół łyżeczki pieprzu,
2-3 łyżki oleju roślinnego,
2-3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
Fasolkę wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Gdy ponownie zacznie wrzeć, gotować minutę, po czym odcedzić i odstawić.
Mięso pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać olej i podsmażyć miso na dużym ogniu, mieszając, aż lekko zbrązowieje. Dodać posiekany czosnek, cebulki i chili, a także kukurydzę i fasolkę. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodać cukier i sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilkę. Gotowe danie posypać kolendrą.
Podawać z ryżem lub chińskim makaronem. Ja dodatkowo podałam słodki sos chili.