Smażona kiełbasa z cebulą w pomidorach
Wiosna nas trochę podpuszcza, raz ciepło a raz zimno i wieje więc na wielkie grillowanie jeszcze za wcześnie. Proponuję mały przed smak grillowania , bez większej roboty, prosto i smacznie w zaciszu kuchni i na patelni z dużą bułką zamiast zastawy stołowej .
Składniki:
( na 1 osobę)
- 1 duża bułka ( około 12-14 cm średnicy)
- 1 kiełbasa ( ja użyłam śląskiej),
- ½ cebuli,
- ½ puszki pomidorów krojonych bez skórki,
- sól i pieprz,
- olej,
- ewentualnie rozmaryn jak ktoś lubi.
Sposób wykonania:
- kiełbasę płuczemy, kroimy na plasterki i smażymy na oleju,
- zrumienioną kiełbasę przekładamy na talerz a na olej po smażeniu wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,
- cebule smażymy, mieszając aż się zeszkli, następnie dodajemy wcześniej usmażoną kiełbasę oraz pomidory, sól i pieprz, ewentualnie doprawiamy rozmarynem,
- z bułki odkrawamy czubek, wydrążamy a do wewnątrz nakładamy kiełbasę z cebulką i sosem,
- całość przykrywamy odkrojonym czubkiem bułki (jak pokrywką) i podajemy.
Smacznego.