Smaki znane i lubiane: Delicja.

Smaki znane i lubiane: Delicja.

Powoli staje się już regułą, że po niedzieli na blogu ukazuje się przepis na ciasto. Tak będzie i dziś, bo choć grypa rozłożyła mnie na obie łopatki nie mogłam dopuścić, by na weekend rodzinka została pozbawiona tego co kocha najbardziej (poza mną oczywiście) – słodyczy. Pieczenie tego ciasta okazało się dobrą kuracją, bo na chwile udało mi się zapomnieć o chorobie. Tak więc oblizując palce z czekolady i wybierając ostatnie krople konfitury ze słoika upiekłam ciasto na niedzielę. Was natomiast, Drodzy czytelnicy zapraszam do wspólnego pichcenia i smakowania bo naprawdę warto. Lekki, biszkoptowy spód, kremowa warstwa mascarpone ze śmietaną, dalej morelowa warstwa galaretki o nieco zmienionej strukturze i konsystencji dzięki dodaniu konfitury i gruby płaszczyk gorzkiej czekolady. Nie warto być na żadnej diecie gdy ma się pod ręką taką delicję…

 Zdjęcie - Smaki znane i lubiane: Delicja. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (w sumie mąki powinno być 1/2 szklanki o pojemności 250ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu

na górne warstwy:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (w razie kolejnych niejasności odsyłam do wcześniejszego wpisu)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (lub pomarańczowa)
  • słoik dobrej konfitury morelowej (lub pomarańczowej) ok 250-270g
  • 1,5-2 tabliczek gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać, aż piana będzie gładka, sztywna i błyszcząca.
  • Do miseczki z żółtkami dodać ocet i proszek do pieczenia i energicznie mieszając łyżką, ubić jasną pianę. Stanie się to niemal od razu.
  • Połączyć obie masy jajeczne na najniższych obrotach miksera lub łyżką.
  • Dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wielkości 25x20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 15-20minut lub do tzw suchego patyczka. Nie należy jednak zbyt wcześnie otwierać piekarnika.
  • Ciasto ostudzić na kratce.
  • Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do niej konfiturę i wymieszać.
  • Kremówkę ubić i połączyć delikatnie z mascarpone.
  • Połączyć sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru i przegotowaną wodę w sumie 1/2 szklanki płynu). Tak przygotowanym płynem nasączyć dobrze ostudzony biszkopt na całej powierzchni.
  • Masę serowo-śmietankową rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z konfiturą i odstawić do lodówki by dobrze stężała.
  • Ciasto pokryte stężałą już galaretką wyjąć na kilka minut z lodówki.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ale nie podgrzewać jej bardziej niż jest to konieczne.
  • Szybko i zdecydowanie rozsmarować płynną czekoladę na warstwie galaretki – nie należy przeciągać tego w czasie, gdyż pod wpływem ciepła galaretka zrobi się wilgotna i śliska co utrudni równomierne rozprowadzenie czekolady.
  • Odstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego !

Kategorie przepisów