Słońce na talerzu czyli ciasto ananasowe (Pineapple upside-down cake)
Bardzo spodobał mi się pomysł na upieczenia ciasta ze świeżym ananasem i odrobiną słodkiego toffi. Wyobrażałam sobie maślany smak polewy nieco złamany kwaskowatością owoców. Nie zawiodłam się! To ciasto ma w sobie coś- jest pyszne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. A do tego obłędnie żółty kolor od razu poprawia humor :) (Nawet przeziębionym obywatelom, takim jak ja.)
Robiłam też wersję z jabłkami, jest równie smaczna, choć ta z ananasem- zdecydowanie bardziej efektowna!
Słońce na talerzu czyli ciasto ananasowe (Pineapple upside-down cake)
Składniki
- polewa
- ananas - 1 szt, świeży
- masło - 8 łyżek
- miód - 1 i 1/2 łyżki
- rum - 1 łyżka
- cukier brązowy - 3/4 szklanki
- sól - szczypta
- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- masło - 8 łyżek
- cukier - 1/2 szklanki plus 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- mleko - 1 łyżka plus 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Ananasa obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, wykroić zdrewniałe łyko, a następnie pokroić na plastry ok. 0,5-1 cm grubości. Na patelni stopić masło, rozpuścić w nim pozostałe składniki polewy. Do nieco przesudzonego toffi dodac plastry ananasa.
Okrągłą formę do pieczenia (średnica ok. 24 cm) wysmarować masłem, na dno wyłożyć pergamin. Ułożyć na nim wzór z ananasa, wzdłuż obwodu plasterek po plasterku, aż koła zbiegną się w środku.
Ciasto: Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 jaju. Wlać mleko oraz aromat. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równą warstwą na wcześniej przygotowanym dnie z owoców. Piec ok. 40 minut (do zbrązowienia wierzchu) w temp. 175 oC.
Po upieczenia pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Podawać odwrócone dnem do góry (aby ananas był na wierzchu). Można jeść z lodami waniliowymi :)