Słodki chlebek z daktylami i jabłkami

Słodki chlebek z daktylami i jabłkami

Długo zastanawiała się, jak nazwać ten wypiek, bo to nie jest do końca ciasto, przynajmniej w deserowym znaczeniu tego słowa. Dla mnie to bardziej rodzaj słodkiej przekąski, pełnej migdałów (lub innych orzechów), taki właśnie chlebek.

Zdjęcie - Słodki chlebek z daktylami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest bardzo wilgotny w środku (dzięki dodatkowi jabłek). Następnym razem na pewno poeksperymentuję i dodam do środka otręby, albo inne zdrowe dodatki, żeby był jeszcze pyszniejszy!

Zdjęcie - Słodki chlebek z daktylami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja na małą foremkę- korytko.

Zdjęcie - Słodki chlebek z daktylami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Słodki chlebek z daktylami i jabłkami

Agata, 7 lutego 2014

Zdjęcie - Słodki chlebek z daktylami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbij po jednym jajku, dokładnie połącz.

Do masy dodaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sól), wymieszaj. Dodaj starte (ze skórką) na tarce o dużych oczkach jabłko, pokrojone migdały i daktyle. Całość wymieszaj, przełóż do nasmarowanej masłem foremki. Piecz w temp. 180 oC ok. 1 godzinę.

Kategorie przepisów