Słodki chlebek z daktylami i jabłkami
Długo zastanawiała się, jak nazwać ten wypiek, bo to nie jest do końca ciasto, przynajmniej w deserowym znaczeniu tego słowa. Dla mnie to bardziej rodzaj słodkiej przekąski, pełnej migdałów (lub innych orzechów), taki właśnie chlebek.
Jest bardzo wilgotny w środku (dzięki dodatkowi jabłek). Następnym razem na pewno poeksperymentuję i dodam do środka otręby, albo inne zdrowe dodatki, żeby był jeszcze pyszniejszy!
Porcja na małą foremkę- korytko.
Słodki chlebek z daktylami i jabłkami Składniki- mąka pszenna - 110 g
- masło - 110 g
- cukier brązowy - 110 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - spora szczypta
- jajko - 2 szt
- jabłko - 1 szt
- daktyle - 50 g
- migdały - 100 g
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbij po jednym jajku, dokładnie połącz.
Do masy dodaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sól), wymieszaj. Dodaj starte (ze skórką) na tarce o dużych oczkach jabłko, pokrojone migdały i daktyle. Całość wymieszaj, przełóż do nasmarowanej masłem foremki. Piecz w temp. 180 oC ok. 1 godzinę.