Ślimaki drożdżowe z makiem

Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 700 g masy makowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g cukru
  • 60 ml (4 łyżki) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jaja

dodatkowo:

  • 150 g cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie

Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodać 50 g mąki, mleko. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z resztą cukru. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajka, wymieszać. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo olej.

Ciasto uformować w kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35x25 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, aby powstała rolada o długości ok. 35 cm. Roladę pokroić na 16-18 kawałków.

Ślimaki układać w sporych odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. W zależności od piekarnika w połowie pieczenia może być konieczne zamienienie blach miejscami.

Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com 

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki