Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ślimaki drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 700 g masy makowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g cukru
  • 60 ml (4 łyżki) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jaja

dodatkowo:

  • 150 g cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie

Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodać 50 g mąki, mleko. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z resztą cukru. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajka, wymieszać. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo olej.

Ciasto uformować w kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35x25 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, aby powstała rolada o długości ok. 35 cm. Roladę pokroić na 16-18 kawałków.

Ślimaki układać w sporych odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. W zależności od piekarnika w połowie pieczenia może być konieczne zamienienie blach miejscami.

Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów