Ślimaczki z pesto z suszonych pomidorów
Pamiętacie szwedzkie bułeczki Kanelbullar, które ostatnio pokazywała wam Tosia? Po prostu je uwielbiam. Połączenie słodkiego cynamonu w drożdżowym ślimaczku jest dla mnie absolutnie idealne. Robię je właśnie w takiej formie od dłuższego czasu i bezwstydnie zajadam się nimi, gdy jest mi dane być w Szwecji. Tym razem jednak postanowiłam postawić na wytrawną wersję.
Każdy kto choć trochę zna mnie i Tosię wie jak bardzo kochamy suszone pomidory. Tosia sporządza je sama, ja, w tym roku z braku moich ulubionych pomidorów postanowiłam z tego zrezygnować i zadowolić się kupionymi. Pesto z suszonych pomidorów, czyli mieszanka tych idealnych małych smakołyków z prażonymi orzechami, bazylią i parmezanem to już po prostu kulinarny ideał.
Nie dziwię się więc sama sobie, że to był pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy. Nie dziwię się też, że tak strasznie mi smakują, bo po prostu nie mogło być inaczej. To połączenie samo się broni.
I szczerze, ten mały ślimaczek podgrzany następnego dnia na tosterze może aspirować do jednego z moich ulubionych śniadań. Po prostu pycha. Koniecznie spróbujcie.
Ślimaczki z pesto z suszonych pomidorów Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 25 mins Całkowity czas: 2 hours 40 mins Porcje: 12 Składniki
- o 400 g mąki pszennej
- o 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- o 2 łyżeczki soli
- o 1 łyżeczka cukru
- o ok. 300 ml ciepłej wody
- o 20 g blanszowanych migdałów
- o 1 ząbek czosnku
- o 8 suszonych pomidorów z zalewy
- o 15 g tartego parmezanu
- o garść liści świeżej bazylii
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągniesz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.
- Zagniataj dodatkowo przez następnych minut.
- Włóż ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny.
- W tym czasie przygotuj pesto. Na suchej patelni upraż migdały (podgrzewaj aż zbrązowieją). Do miski wrzuć suszone pomidory, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku (bez skórki), parmezan, bazylie i uprażone migdały. Zmiksuj na gładką masę blenderem i odłóż na później.
- Po upływie czasu wyrastania, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Posmaruj ciasto na całej długości pesto z suszonych pomidorów i zwiń w rulon (dłuższą stroną).
- Rulon podziel na 12 kawałków używając noża. Każdy kawałek przygnieć ręką i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania włóż ślimaczki do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.