Ślimaczki z figowo-orzechowym nadzieniem
Masa z fig i orzechów włoskich:
20 dag suszonych fig
10 dag orzechów włoskich
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Figi opłukać, pokroić.
Orzechy posiekać.
Do wody dodać cukier, sok z cytryny, zagotować.
Do syropu dodać figi i orzechy. Gotować razem, aż syrop odparuje.Pod koniec dodać olej kokosowy i cynamon.
Kiedy masa ostygnie dodać do niej rozmieszane jajko.
Ciasto drożdżowe:
42 g świeżych drożdży
50 dag mąki
10 dag cukru
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
ok. 250 ml mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajko rozbić, dodać połowę roztopionego letniego masła , pozostałe mleko, cukier i roztrzepać razem.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem.
Ciasto dobrze wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt.
Skropić roztopionym masłem, rozłożyć równomiernie masę z fig i orzechów, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
.