Ślimaczki z ciasta krucho-drożdżowego z papryką i rozmarynem
Ciasto krucho-drożdżowe:
0,5 kg mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
20 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
ok. 1 szklanki mleka
1 jajko do posmarowania
1 łyżka roztopionego masła
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt , posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie papryką i rozmarynem, a następnie zwinąć w rulon. Rulon pociąć na kawałki szerokości 1 cm.
Ślimaczki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika ślimaczki posmarować białkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20-30 min.