Ślimaczki z ciasta francuskiego
Drobne kąski z ciasta francuskiego nadziewanego kremowym serkiem śmietankowym, szynką i serem żółtym. Ślimaczki to absolutny hit każdego spotkania towarzyskiego. Sama przygotowuję je czasem nawet w ramach kolacji, czy przekąski z ciągu dnia. Wszyscy bardzo lubimy takie smakołyki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wyszło mi równo 20 sztuk ślimaczków. Kroję je dość cienko na grubość około 1,5 centymetra. Możesz także zrobić nieco grubsze ślimaczki, jednak w tedy piecz je kilka minut dłużej. Pod koniec pieczenia powinny być lekko rumiane, jednak zwróć uwagę by nie przypiekły się zbyt bardzo. Koniecznie zerknij też na przepis na imprezowe parówki w cieście francuskim.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 20 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Kalorie: 370 kcal
Szybka przekąska z gotowego ciasta francuskiego. Ślimaczki nadziewane kremowym serkiem, szynką i serem żółtym.
Tryb gotowania.Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:1 opakowanie 1 ciasta francuskiego
1 opakowanie 1 serka śmietankowego kanapkowego
szynka w plasterkach
100 g 100 sera żółtego
sezam
Sposób przygotowania:
- Rozwiń płat ciasta francuskiego i posmaruj na całej powierzchni śmietankowym serkiem.
- Na wierzch ułóż plasterki szynki (u mnie wyszło 9 plastrów szynki), posyp startym żółtym serem.
- Roladkę zwiń w rulon, pokrój na mniejsze ślimaki grubości około 1,5 cm. Z podanych proporcji wychodzi 20 sztuk. Ślimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp sezamem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni, piecz około 15-20 minut.
Uwagi:
- Możesz dodać także inne ulubione dodatki, np. kukurydzę lub drobno pokrojoną paprykę.