Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką

Pomysł na małe co nieco - takie ślimaczki są świetnym dodatkiem do czystego czerwonego barszczu, mogą też być smaczną przekąską. Smakują równie dobrze na gorąco, świeżo po upieczeniu, jak i na zimno. Łatwo je przygotować, i za każdym razem mogą być inne - wystarczy zmieniać nadzienie.

przepis własny

 

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 300 g pieczarek
  • 60 g szynki
  • 30-40 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz

do posmarowania :

  • kilka łyżeczek mleka skondensowanego (zamiast niego można użyć jajka roztrzepanego z odrobiną wody)

 

Pieczarki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na rozgrzanej patelni roztopić margarynę, następnie zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć aż do momentu odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Płat ciasta rozwinąć, rozsmarować na nim usmażone pieczarki. Posypać szynką i na koniec żółtym serem. Ciasto ostrożnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok.2 cm.

Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster lekko docisnąć dłonią, żeby się spłaszczył. Posmarować mlekiem skondensowanym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.20-25 minut [do zrumienienia].

Podawać na gorąco z filiżanką czystego czerwonego barszczu.

 

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów