Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami


Ostatni dzień karnawału nie obędzie się bez śledzia, wszak to 'śledzik" właśnie. Tego dnia pałaszujemy śledzie popijając wódeczką lub czym tam lubimy i żegnamy w ten sposób karnawał. Mnie do śledzi nie trzeba długo przekonywać, bardzo je lubię, choć podobno do polubienia smaku śledzi trzeba dojrzeć. Moim zdaniem wystarczy trafić na dobrze przyrządzone, a do takich zaliczam te z suszonymi pomidorami i kaparami. Śledzie warto jeść nie tylko w karnawale, bo oprócz walorów smakowych są także bardzo zdrowe, a niestety niedoceniane. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne.
Zdjęcie - Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
6 filetów śledzia a'la matias
2 cebule
10 suszonych pomidorów z zalewa
2 łyżki kaparów z zalewy
oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami
oliwa z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na 3 cm kawałki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie ze słoika z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami: cebulę, pomidory, kapary, śledzie i tak na przemian, kończymy pomidorami i kaparami. Zalewamy oliwą po pomidorach i uzupełniamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Zdjęcie - Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Przepisy z tych kategorii

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake